Zuppa di pane

Broodsoep is verbluffend lekker, zeker als je bedenkt hoe alledaags de ingredienten zijn. Deze broodsoep is een zeer oud Italiaans recept. Arme boeren aten het om van hun keihard geworden brood en witte kool af te komen. Inmiddels staat het op de menukaarten van chique restaurants in Piemonte. Makkelijk, verrukkelijk en troostrijk op een druilerige dag.

Dit recept voldoet voor ongeveer vier personen (experimenteer een paar keer). Rooster een half oud witbrood of Turks brood in sneden in de oven goudbruin. Haal bij Peterse Kaas een zak geraspte Gruyère of Beaufort (ca. 300 g) en bij de groentenboer een zakje met 500 g fijngesneden witte kool. Kook een halve liter water en roer er twee bouillonblokjes in, het liefst smaak porcini (delicatessenwinkel) maar andere bouillon is ook goed. Geen kip, dat wordt te zoet, of je moet ervan houden. Pers naar smaak twee tot vier tenen knoflook en wrijf daar het brood mee in. Neem een hoge ovenschaal.

Nu komt de lasagne-aanpak. Onderin de schaal komt een laag witte kool. Daarbovenop een laag knoflook-brood. Dan een laagje kaas. De ervaring leert dat je dit ongeveer twee keer kunt herhalen, afhankelijk van de ovenschaal. Zorg dat je afdekt met brood. Dat druk je stevig aan met beide handen. Dan heb je nog ruimte om een laagje kaas eroverheen te strooien. Tot slot voorzichtig de bouillon over het geheel schenken. Blijf roeren, zodat je niet alle bouillonbrokjes bovenop je schotel krijgt.

Nu gaat het geheel in de oven, circa een half uurtje. Eventueel daarna nog even grillen voor een bruin korstje op de kaas.

Buon appetito!

Dit bericht is geplaatst in Recepten. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Zuppa di pane

  1. Pingback: Peterse Kaas

Reacties zijn gesloten.